Thema 2023 – Adventure in the hidden valley

Neva White (Sneeuwwitje) probeert Roos Kappers (Roodkapje) te bereiken, omdat ze niet is komen opdagen voor haar optreden, maar ze krijgt alleen de voicemail. Boos verbreekt ze de verbinding. Een dwerg komt binnen (geen idee welke, ze lijken allemaal op elkaar) en brengt Neva het slechte nieuws. Roos Kappers is dood gevonden in haar vuurrode bestelwagen. De politie is onder leiding van Henk van het Bos, bijgenaamd “de Hakker” een onderzoek begonnen.

Henk start de verhoren in deze zaak. Het is alweer het zoveelste sprookjesfiguur dat vermoord is. Zouden we te maken hebben met een seriemoordenaar? Maar wat is het motief? Verschillende verdachten en mogelijke getuigen worden verhoord, maar Henk wordt er niet wijzer van. De alibi’s kloppen en niemand lijkt echt een motief te hebben. Het wordt de zoveelste foto op zijn prikbord. Misschien dat hem tijdens de begrafenisdienst nog iets opvalt.

Op de begrafenis houdt Neva White een prachtige grafrede en nodigt iedereen uit voor een gemaskerd bal, want treuren is één ding, maar wat we vooral moeten doen na een begrafenis, is het vieren van het leven. Dat zou Roos Kappers ook gewild hebben.

Katinka Bel staat voor de spiegel zichzelf voor te bereiden voor het grote feest. Gelukkig heeft ze haar moeder bereid gevonden om op te passen, zodat ze kan gaan. Haar grote crush Hort Odinson zou ook gaan en misschien durft ze vanavond wel te zeggen dat ze al heel lang verliefd op hem is. Eindelijk weer iets leuks te doen! Iedereen die ook maar iemand is, is op feest aanwezig. Katinka ziet al snel Hort op een bankje zitten en hij vermaakt zich goed. De dwergen zijn kennelijk ingezet als catering en ze brengen hem pul na pul. Nadat ze ook een drankje opheeft en wat losser is, gaat ze richting Hort. Hij is wat joviaal en een beetje slaperig, dus biedt ze hem wat van haar feeënstof aan.

Henk wordt ruw wakker gebeld door agent David, Hort Odinson is na het feest verongelukt. Hij is tegen een boom gereden. Henk moet zo snel mogelijk komen, de forensische dienst is en al en Dr. Stein heeft de plaats van het delict al afgezet. Eenmaal aangekomen bij het ongeval, komt Dr. Stein naar hem toe. “Wat er precies gebeurd is weet ik nog niet, maar hij was in ieder geval niet alleen”, zegt hij, terwijl hij een zakje met een toverstaf en wat feeënstof omhooghoudt.

Katinka wordt gearresteerd en gebruikt haar ene telefoontje om Neva White om hulp te vragen. Ze heeft het niet gedaan. De laatste keer dat ze Hort zag, was hij nog levend (en gelukkig). Neva zorgt dat één van haar dwergen haar komt helpen als advocaat. Maar het lijkt wel of in plaats van te helpen, de dwerg haar de schuld in de schoenen wil schuiven. Door toeval herkent ze een flesje met het logo van Snow Inc., de groene gifappel. Dat had ze ook op het feest gezien. Stond die niet achter de bar? Zouden de dwergen het gedaan hebben? Ze bespreekt dit met Henk en hoewel dit geen bindend bewijs is, is het wel verdacht. Maar waarom zouden de dwergen (en waarschijnlijk mevrouw White) dit gedaan hebben? Er is geen motief.

Dan krijgt Henk een telefoontje van Neva White. Ze zegt dat hij zijn sprookjesfiguurtaken en die van zijn kinderen verzaakt. “Voor jou genoeg anderen!”, waarschuwt ze hem. Dan valt bij Henk het kwartje: “Dat dat is het motief!”, roept Henk uit. Sprookjesfiguren kun je niet vermoorden. De persoon die het figuur is wel. Als deze dood is, wordt een ander persoon vanzelf het nieuwe sprookjesfiguur. Snow Inc. heeft dan weer een nieuwe werknemer, die niet voor zichzelf wil beginnen. Tel maar na: Roos Kappers had haar besteldienst, Hort zijn sportschool en Henk was nu al een tijd teveel bezig met politiezaken. Met loeiende sirenes en zwaaiende lichten worden Neva White en een paar dwergen opgepakt. Een klein meisje met zwart haar loopt op een paar mensen af. “Pardon, mag ik jullie wat vragen? Hebben jullie hier wat kleine mensen gezien? Ik heb het rare gevoel dat ik er een paar moet ontmoeten. Een stuk of zeven…”